Toate aceste calități sunt evidente într-un apartament din București al cărui concept poartă semnătura Cristinei Stroe. Încăperile de dimensiuni generoase au fost gândite într-un flux continuu nu doar fizic, prin faptul că o parte din apartament este open-space (zona de zi, cu toate funcţiunile ei), ci şi prin folosirea unitară a finisajelor, alese cu grijă din game premium: pardoseala este acoperită cu un parchet stratificat, într-o nuanță caldă de lemn, pereții coloraţi în nuanţe subtile de griuri, mobilierul în tonuri de griuri colorate armonizate cu piese din lemn, accente de negru ce se regăsesc în fiecare spaţiu şi nu în ultimul rând, elementul cel mai spectaculos: placările ceramice cu finisaj de marmură.
Colecţia Marble Look a fost creată de Marazzi ca o selecție de tipuri preţioase de marmură. Capraia poartă numele tipului de marmură pe care o reproduce cu o acurateţe incredibilă, o marmură caldă, albă, cu venaturi colorate dramatice ce o disting faţă de alte tipuri. Stâlpul central din zona de zi este placat complet cu aceste plăci, în dimensiuni mari, devenind elementul în jurul căruia se articulează întregul concept al acestui nivel. Prin dimensiunile mari şi poziţie, compartimentează vizual spaţiul în funcţiunile dedicate: bucătărie, dining, living. Bucătăria încorporează stâlpul în insulă, dând întregului ansamblu valenţe sculpturale. Placarea stâlpului se prelungeşte pe insulă sub forma blatului, devenind un tot unitar. Aceleaşi plăci sunt folosite şi pe blatul frontului de lucru, placând şi peretele din fundal, dar şi în zona de zi, ca un element din nou central, subliniind TV-ul şi şemineul minimalist de dedesubt, dar şi ca blat al mesei de dining. Toate aceste elemente sunt placate cu Capraia, în plăci de dimensiuni mari, într-o cadenţă ce te conduce vizual în întregul spaţiu. Radiatoarele Tesi de la Irsap au un dublu rol: atât practic, de a încălzi încăperile, dar şi estetic, asemenea unor suprafeţe haşurate pe pereţii simpli, dând o altă profunzime spaţiilor. Toate detaliile au fost atent studiate: bateria şi chiuveta din bucătărie, alese de la Schock aproape nu se disting pe suprafaţa din marmură, într-o combinaţie de alb şi negru, corpurile de iluminat gândite pe finisaj negru se armonizează cu compartimentarea metalică dintre bucătărie şi dining, materialul textil al scaunelor de dining este ales în aceeaşi nuanţă subtilă de verde olive cu cea a patului din dormitorul matrimonial. Toate aceste detalii conturează o imagine rafinată.
Golden White face parte dintr-o altă colecţie premium din portofoliul Marazzi – Allmarble, colecţie ce însumează câteva tipuri de marmură de origine italiană. Suprafaţa albă este acoperită de venaturi discrete în tonuri de gri şi beige cu tente de cupru. Atmosfera caldă pe care o crează şi designul elegant au determinat conceperea acestei băi cu această placare ca element central, folosit atat pe anumiţi pereţi, cât şi pe tot ansamblul lavoarului – lavoarul în sine, dar şi mobilierul creat special pentru acest proiect. Bateriile Bruma finisate într-o nuanţă caldă de cupru sunt accente elegante ce rup monotonia fundalului.
41zero42 creează plăci ceramice inovative, ce spun poveşti. Spectre este un poem dedicat luminii, creat printr-un proces tehnologic complex, în urma unui studiu aprofundat asupra reflexiilor luminii pe suprafeţe lucioase. Colecţia cuprinde piese mate sau lucioase, alături de elementele cu efect holografic. Dacă în zona de zi şi în baia matrimonială placările ceramice au finisaje elegante de marmură, în baia copiilor a fost gândită o imagine mai “jucăuşă”, mai caldă şi mai simplă. Plăcile decorative cu efect holografic alternează pe peretele de fundal al căzii şi pe masca acesteia, cu plăci simple. Lumina ascunsă a oglinzii dar şi restul iluminatului au fost gândite să pună în valoare calităţile acestor plăci. Efectul este unul spectaculos, chiar dacă este în acelaşi timp, discret. Bateriile Bruma în finisaj de cupru articulează nuanţele discrete ale placărilor ceramice. Armonizat cu placările, mobilierul lavoarului de la Avila Dos se încadrează perfect în cadru.
Proiectele semnate de LABORATORUL DE ARHITECTURĂ sunt rezultatul unui proces complex de studiu și creație, în centrul căruia stă clientul. Este evidentă preocuparea arhitectei Cristina Stroe de a transforma proiectele pe care le abordează în spații personalizate, cu un design rafinat, cu forme simple și volumetrii curate, totul finisat în palete cromatice unitare, restrânse, dar atent studiate.
LABORATORUL DE ARHITECTURĂ,
arh. Cristina STROE