ZOISS home design

TÂRGUL CEVISAMA, VALENCIA – materia întâlnește designul

Proiectarea și producerea de plăci ceramice sunt endemice pentru Spania, iar măiestria istorică a spaniolilor este vizibilă atât în Palatul Alhambra din Granada, cel mai frumos și mai faimos castel medieval din Europa, cât și în standurile fabricilor de ceramică participante la Târgul Cevisama, care a avut loc săptămâna trecută în Valencia, Spania.

Feria Cevisama este un eveniment obligatoriu pentru arhitecți, designeri de interior și profesioniștii din industria ceramicii și din sectoarele conexe, un showroom perfect pentru a prezenta inovațiile și principalele tendințe care vor afecta industria de plăci ceramice în următorii ani.

Noi ne-am întors de la târg cu temele făcute și vrem să vă împărtășim și vouă din entuziasmul nostru pentru designul de interior, în special pentru amenajările cu plăci ceramice.

Propunerile în domeniul ceramicii în acest an sunt caracterizate de calmitate în comparație cu ultimii ani în care raționalismul prevala. Luxul își reia ostentația neo-barocă, cu accente clare de auriu și argintiu. După câțiva ani în care luxul excesiv a fost retrogradat în țările în curs de dezvoltare, strălucirea aurului și a materialelor nobile este din nou în tendințe în designul interior pe piețele europene. În cadrul acestei tendințe, vom vedea piese de un auriu antichizat și chiar mat, amestecat cu texturi de ciment, granit bogat ornamentat și foarte sofisticat.

Din punct de vedere al designului, marmura va fi elementul central al acestor sezoane, în timp ce piatra a devenit discontinuă la mai toți producătorii. Cimenturile se reinventează și invadează cu texturile lor și alte suprafețe și materiale. O resursă clasică precum suprapunerea de materiale este maximizată prin tiparul digital. În ceea ce privește marmura, produsul vedetă actual, dungile de aur și efectele perlate sunt unele dintre tendințele pe care le vom regăsi și în târgurile viitoare.

Multe dintre tendințele macro continuă să fie aprofundate din ultimii ani, cu un accent mare pe materiale recuperate, erodate sau aspectul rusticizat, metale antice lustruite și modele grafice cu o preferință pentru amestecarea mai multor modele pentru a crea un aspect coeziv. Cimentul hidraulic sau aspectul encaustic sunt încă în trend, dar cu o subtilitate proaspătă, rafinată de stilul modern. Există o întoarcere explozivă la formatul mic de faianță artizanală, tridimensională în finisaje mate, lucioase.