CERSAIE
Finalul lui Septembrie a adunat în Bologna toți specialiștii și pasionații de design pentru cea de-a 39-a ediție a târgului internațional de ceramică, Cersaie. S-au discutat concepte și strategii pentru un viitor mai sustenabil și s-au expus cele mai inovatoare produse dezvoltate în ultima perioadă.
Cele cinci zile de expoziție, între 26-30 Septembrie, au fost cu adevărat incitante. Producători consacrați și fabricanți în plină ascensiune au lansat noile tendințe în materie de placări și produse ceramice. Tematica discuțiilor a cuprins teme de restaurare, producție sustenabilă, idei și reflecții în materie de design, societate și energie – propunând un spectru de concepte de la micro la macro.
În materie de design, contrastele puternice și geometriile bine definite au dirijat directia ― tendința oscilează între obținerea unei imagini îndrăznețe în culori primare și o paletă mai temperată cu influențe naturale minerale. O importantă resursă pentru inspirație a stat sub titlul destinațiilor, care devin resursă de rememorare a unei atmosfere specifice.
Spre exemplu, Decoratori Bassanessi, prin creațiile designerului Federica Biasi, propun o paletă cromatică blândă și echilibrată, care face referință la atmosfera din Maroc, bazată pe texturi naturale, precum teracota. Un alt exemplu vine de la WOW Designeu, prin colecția Casbah, care propune o ceramică inspirată din atmosfera vibrantă din Alicante, Spania, dar și cu puternice referințe înrădăcinate în arhitectura lui Ricadro Bofill.
Colecția propune culori pastelate și naturale, menținând un spectru cromatic liniar, însă capătă impact printr-un joc volumetric de adâncimi și retrageri în planul fațetelor plăcilor ceramice. O colaborare interesantă între cei de la Summom Studio și WOW Designeu a rezultat într-o colecție cu elemente ceramice tridimensionale și cu valență auto-portantă, cu ajutorul cărora se pot crea diverse partiții interesante. Continuând tonul propunerilor inspirate de natură, amintim de cei de la Iris Ceramica, prezenți la expoziție printr-o instalație video ce produce o senzație imersivă. Alcătuită dintr-o serie de imagini evocatoare, instalația ilustrează geneza a trei panouri diferite de ceramică ce onorează natura, documentând pas cu pas straturile care formează un produs cu o estetică specială și caracteristici tehnice inovatoare. În același ton s-a tradus și discursul creativ al Florim Ceramiche, care, prin colectia Heritage Luxe, prezintă o serie de plăci cu geometrii versatile.
Acestea se compun din texturi minerale naturale, care aduc rafinament și eleganță în juxtapunerea cu alte materiale. Acest fir narativ al conceptului este regăsit și în design-ul standului Marazzi, cei din urmă propunând o atmosferă în aceeași tonalitate de inspirație naturală. Sant’Agostino a propus o abordare eclectică, prin alăturarea unor plăci contrastante în textură și design, lărgind astfel paleta tipurilor de atmosferă rezultate în design.
Revenind mai aplicat asupra contrastelor puternice, pare că design-ul ceramic s-a întors la rădăcini ― am observat variate interpretări ale mozaicului modernist ― prin plăci lucios glazurate, conectate de linii de chit puternic marcate în culori complementare sau contrastante. Pavilionul Quintessentza Ceramiche a exemplificat, prin colecția Quadretti, montajul acestor plăci pe diverse medii, pe perete sau obiecte de mobilier, lăsându-ne imaginația să exploreze versatilitatea posibilităților de aplicare. Similar, aceeași atmosferă geometrică bine definită a fost propusă și de 41zero42, printr-o colecție vibrantă. Appiani a conceput o paletă elegantă, echilibrată, colecția Pastelli fiind o trimitere la dimensiunea originală, uneori naivă, a plăcilor ceramice pentru finisaje. O altă direcție, de data aceasta plină de dinamism, este propusă de Sicis, prin colecția de mozaicuri translucente. Acestea pot schimba întreaga atmosferă a unui spatiu doar prin adăugarea luminii ca element secundar în fundal. Nitelite este o colecție de panouri care refractă difuz razele luminoase, creând o imagine vioaie ca privită prin kaleidoscop.
Alternativa unui aspect micro-fragmentat a venit din partea celor de la Ceramica Bardelli, prin colaborarea cu Seletti ce s-a tradus în crearea unor placi versatile, utilizabile pe suprafețele podelei și pereților, ce pot alcătui imagini eterice. În același registru este și propunerea celor de la 41zero42 ― un conglomerat de geometrii și structuri cu textură mată, rezultatul fiind o imagine sofisticată și contemporană, ușor de integrat atât în locuințe, cât și în spații HoReCa.
O altă soluție interesantă a fost colecția Zip a celor de la Ceramica Bardelli, ce a dat acelui spațiu de tranziție dintre plăcile de ceramică o valență aparte, spărgând geometria limitei și introducând un element de design în acel spațiu “negativ”― idee ce am observat conturându-se în propunerile diverșilor alți producători și care a explorat tema principală, redefinirea geometriei plăcilor ceramice, lansând o nouă provocare pentru designeri și pasionații de design.
Tendința în design-ul mobilierului sanitar a urmărit, în linii mari, aceleași direcții: tonalități și materialități de inspirație naturală. Colecția celor de la Gaia Mobili inserează subtil elemente din lemn și marmură, curbura mobilierului aducând un aspect elegant pieselor. Living Ceramics propune o serie de suprafețe ceramice texturate pentru pereți și mobilierul sanitar ― o serie care, prin textură și culoare, omagiază fin elementele minerale regăsite în natură.
Într-o direcție mai provocatoare s-au regăsit colecțiie producătorilor Artesi Agha Ardeco și Hidrobox, lansând serii monocromatice de obiecte sanitare monobloc, cu un design purist și delicat. Colaborarea dintre producătorul de mobilier de baie Edone și Hidrobox, propune aceste obiecte pastelate suprapuse peste un fundal în aceeași nuanță, spațiul fiind perceput printr-o alternare discretă de volume ce captează lumina și umbresc diferit.
Obiectele ceramice masive, ca lavoarele celor de la Alice Ceramica, ne-au lăsat visând la interioare rafinate, glazura lor lucioasa dând un aspect grațios obiectelor sculpturale robuste. Similar produselor anterioare, în nuanțe complementare, tonalitatea culorilor propuse în colecția Equilibrium face trimitere la o paletă naturală ce poate fi integrată în proiecte complet monocrome, sau explorată în mod complementar cu o ceramică îndrăzneață.
Suntem foarte interesați să urmărim cum vor fi interpretate aceste tendințe în noile voastre proiecte de design.
Va invităm să explorați aceste noi idei cu produse deja disponibile în portofoliul ZOISS home design.