Fiecare an aduce cu sine o listă de trenduri noi, care, în universul arhitecturii de interior, se traduce printr-o serie de materiale, texturi, finisaje pe care le întâlnim recurent în proiectele dezvoltate. În 2023 ne-am propus să ilustrăm și noi un trend guide, care să rămână însă reper peren, pentru că nu îi punem termen de valabilitate. Iată alegerile noastre 🙂
Sustenabilitatea devine o prioritate
Criza climatică, lipsa de resurse, calitatea îndoielnică a multor produse și rata accelerată de consum au adus în atenție, în ultimii ani, obiecte cu design eco-friendly, din materiale prietenoase cu natura. Probabil că necesitatea de a integra o etică sustenabilă atât în viața de zi cu zi, cât și în ceea ce privește felul în care proiectăm arhitectură sau realizăm amenajări interioare devine mai acută acum, când schimbările climatice nu mai apar ca evenimente izolate, îndepărtate. Așadar, sustenabilitatea devine o prioritate ce se intercalează cu subteme precum biofilia, modernismul organic sau naturalismul. Vești cât se poate de bune pentru iubitorii frumuseții și versatilității placărilor ceramice: sunt hyper sustenabile, realizate din agregate naturale care nu vor dăuna mediului înconjurător. De asemenea, sunt ușor de produs și pot fi ușor reciclate și curățate, iar mentenanța lor, atât la exterior cât și la interior, se poate realiza fără utilizarea produselor chimice toxice.
Craft-ul în centrul atenției
Noul Bauhaus a recentrat atenția comunității de design în jurul artizanatului, unde (în ceea ce privește arhitectura de interior) interesul se va dezvolta în jurul produselor realizate din lemn, ceramică și nu numai. De la țesături spectaculoase folosite pe post de tapet, la placări sculpturale din lemn sau piese ceramice delicate, care păstrează imprimată manufactura, aceste elemente inserate vor ajuta la conturarea unui univers uman, conectat la principiile sustenabile ale designului.
Mobilierul modernist
Piesele de mobilier mid-century sau moderniste rămân în atenția designerilor de interior și în 2023. Celebrul scaun Eames, produs de Herman Miller în 1956, canapeaua Togo de Michael Ducaroy produsă de Ligne Roset în 1973, sau scaunul Barcelona de Mies van der Rohe din 1929 — toate au devenit imagini de referință în social media. Pornind de la estetica lor minimalistă, cu elemente simple, hiper-funcționale, aceste obiecte sculpturale nu doar amintesc de o perioadă înfloritoare a design-ului și industriilor creative, dar devin atemporale prin materialitate și claritatea formei. Astăzi acompaniază interioare spectaculoase, într-un joc de nou și vechi, conturând atmosfere eclectice.
Verdele rămâne în preferințe
Știm că Viva Magenta este culoarea anului 2023, însă paleta cromatică pentru amenajările de interior pare să se orienteze spre nuanțe mai apropiate de natura verde. Așadar, fie că inspirația pornește din lumea vegetală, fie că dorința este de a contura o atmosferă calmă și relaxantă, deopotrivă elegantă, verdele rămâne culoarea la care încă apelează arhitecții și designerii în conturarea spațiilor rezidențiale.
Venim și în ajutor, cu o serie de produse:
Biofilie. Modernism organic. Naturalism
Limpha floral patterned tiles – Casalgrande Padana