ZOISS home design

idee amenajare restaurant

Un restaurant tactil. Tysta Mari de Note Design Studio

TYSTA MARI

Pasiunea noastră pentru ceramică este ușor de observat: dedicăm multă atenție selecției și implementării produselor din portofoliul ZOISS home design. Ne coagulează un puternic interes pentru noi inspirații, pentru inovație, pentru schimbări de paradigmă ― de aceea ne-a și atras noul proiect al arhitecților Note Design Studio, care aduce împreună o selecție complexă de materiale și texturi, într-un interior care devine tactil și aerisit, scenografic și contrastant, subtil și atmosferic.

Pentru Note Design Studio, jocul texturilor este esențial. Conceptul restaurantului Tysta Mari s-a coagulat în jurul experienței culinare, îmbogățită de materialitatea naturală, rugoasă a elementelor constructive. Interiorul este centrat în jurul unei palete cromatice deschise, pastelate, folosind texturi cu puternice proprietăți tactile, accentuate prin contrast de inserții și obiecte metalice. Cele patru elemente naturale, pământ, apă, aer și foc, esențiale pentru experiența culinară, sunt regăsite și în conceptul spațial, oferind o notă unitară întregului proiect.

Probabil că cel mai spectaculos obiect de design este barul ― element central în organizarea funcțională. Aici, barul și fundalul său se proiectează în spațiu ca o textură unitară, care se înalță către tavan pornind de la un soclu de plăci ceramice glazurate orientate vertical. Pe măsură ce glisăm privirea în sus, conținând ritmul dat de stereotomie, plăcile se întrețes în mișcări fluide, orientate ușor-oblic în cele două direcții, creând o textură aerisită, effortless, complet neașteptată. Plăcile par că plutesc, în poziții diafane, încastrate în chitul albastru, care aici primește o importanță amplificată. Neutralitatea pardoselii accentuează acest joc dinamic-tactil, echilibrat de detalii metalice și prinderi precise. Locurile de luat masa sunt intime, imersate în conceptul designului ecologic prin nuanțele tencuielilor pământii ale pereților, prin căldura stejarului afumat din care sunt compuse piesele de mobilier, prin lejeritatea și fluiditatea țesăturilor care filtrează lumina de afară și prin blaturile ceramice, dure și statuare. Accesul la etajul superior se realizează printr-o scară metalică sculpturală, cu o balustradă ritmată de elemente verticale orientate, evident, tot oblic.

Dar revenind la placările ceramice: un joc texturat similar se poate realiza folosind o serie de produse din portofoliul ZOISS home design: Marazzi propune o colecție vibrantă, numită Lume, iar Equipe aduce prin colecția Argile variații formale, astfel oferind libertate expresivă. Apoi, colecțiile New York de la Settecento și Atelier de la Dune Ceramics permit utilizarea unor formate mai mari, pretabile unor spații cu deschideri similare proiectului de mai sus.