ZOISS home design

inspiratie idei amenajare birou agentie

Un spațiu suprarealist: de Casa Josephine

Puține materiale au proprietatea de a putea îmbrăca în maniere diferite suprafețele, de asemenea puține materiale pot oferi o varietate de forme sau pot permite jocuri, compoziții și texturi diferite. Deseori, un răspuns surprinzător vine chiar din folosirea unor suprafețe cu istorie longevivă, și anume placările ceramice.

Idealul din zilele noastre de a conecta munca și viața personală se traduce inevitabil în intenția de a aduce împreună spațiile în care locuim și cele în care lucrăm, într-o entitate interschimbabilă. Biroul spaniol de design interior Casa Josephine a fost comanditat să transforme un spațiu istoric de secol XX într-o viziune contemporană de working lifestyle, adică un spațiu formal și familiar deopotrivă.

Situat în efervescentul cartier din Malasana, Madrid, interiorul de birouri proiectat de Casa Josephine propune un joc compozițional și cromatic desăvârșit, infuzat atât de influențe ale istoriei locale, cât și de estetica modernismului. Flexibil și divers, spațiul ajunge să găzduiască o multitudine de activități, permițând redefinirea zonelor în funcție de necesități. Parterul a fost readaptat și a devenit acum un spațiu amplu, liber, în care camera de formă alungită are ca perspectivă finală zona de așteptare cu uși metalice vopsite bej, cu goluri cu arcade rotunjite. Pe fundal se observă contrastul între arhitectura de ordin clasicizant a clădiri, cu coloane cu caneluri și capiteluri decorate, amplasate sub rigoarea unui ritm riguros. Acesta transpare în intervenția contemporană, prin grid-ul subtil al placării ceramice. În centrul spațiului se află o compoziție contrastantă de masă și scaune, echilibrate de un corp de iluminat cu influențe moderniste – toate infuzând familiaritate și atmosferă caldă spațiului.

Formele pătrate – niște desene insulare pe suprafața unitară a pardoselii, funcționează ca accente vizuale, separatoare ale zonelor de interes. Sunt adesea puse în dialog cu pereții pe care s-au desenat „ferestre” din ceramică, dar și cu tencuieli uniforme, neutre, absente. Galben intens, alb pentru echilibru, negru pentru contrast, roșu, cărămiziu sau albastru cobalt sunt culorile care formează compozițiile formale, similare unui tetris. Fiecare piesă folosită are o liniaritate geometrică, de la placări la obiecte de iluminat, în timp ce mobilierul cu forme rotunjite propune un contrast cu spațiul și întregește atmosfera. Spațiul de lucru pare decupat din rigoarea stereotomică și încorporează colonada metalică pre-existentă în blatul de lucru din lemn natural. Zona poate fi delimitată printr-o perdea groasă, galbenă, care separă și oferă intimitate.